Monday, May 17, 2010

Blueberry Blondie (Blondie de Mirtilo)

I have found this recipe at Carla Duc's blog, "Entre Panelas", who in turn found it in "Chocolatria" blog. It takes no chocolate and goes perfect with a cup of coffe or tea. Here goes a translation (pls, as always forgive me eventual mistakes with the language):

1 cup soft butter or margarine
1 cup dark sugar
1 egg, slightly beaten
1 tea spoon vanilla essence
1 tea spoon baking powder
a pinch of salt
2 cups wheat flour
1 cup fresh blueberries
Spread some butter in the baking tray (I used one of 30x20cm) and sprinkle some flour.
Preheat the oven at 180ºC.
In a bowl, mix the melted butter with the sugar.
Add the egg and the vanille essence, mix well.
Add the cup of flour, the baking powder and a pinch of salt and mix with care using a fouet or a spatula. Pour delicately in the baking tray and add the berries.


Insert it in the oven and let it bake for aprox. 25min or a little bit longer. Do not let it too long in the oven - it may get too dry inside. If you wish, sprinkle some powder sugar on it before serving.
(Is that all ? Yes ! As I had told you: easy !!)
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A receita do post de hoje se chama "Blondie de Blueberry" e eu peguei la no blog da Carla Duc, o Entre Panelas. Ela por sua vez viu a receita no blog Chocolatria.
Ingredientes:
1/2 xic. de manteiga ou margarina derretida
1 xic. de açúcar mascavo escuro
1 ovo levemente batido
1 colher (chá) de baunilha
1/2 colher (chá) de fermento em pó
1/8 colher (chá) de bicarbonato de sódio
1 xic. de farinha de trigo
3/4 xic. de blueberries – usei frescas
Modo de Fazer:
1. Pré-aqueça o forno a 180ºC.
2. Em uma tigela, derreta a manteiga e misture o açúcar mascavo.
3. Adicione o ovo, a baunilha e misture bem.
4. Adicione a farinha, o fermento e o bicarbonato peneirados e misture delicadamente com um fouet ou espátula.
5. Despeje esta mistura em uma fôrma untada e polvilhada de tamanho de cerca de 20×20cms e espalhe por cima os blueberries.
6. Leve para assar por cerca de 25-30 minutos. Cuidado para passar do ponto, senão poderá ficar ressecado.
7. Desenforme, corte em quadrados e caso deseje, polvilhe com açúcar de confeiteiro.

Essa é a receita original. Como eu não tinha bicarbonato de sódio, eu não usei. Acho que não modificou o resultado. Como eu não tinha nenhuma forma de 20 x 20cm eu dobrei a receita e usei uma forma de alumínio de cerca de 30cm x 20cm. O blondie ficou perfeito ! Acho que fica muito com um café, chá ou chocolate quente.

As forminguinhas lá em casa adoraram o blondie.

11 comments:

carladuc said...

Oi Anita!

Que legal que gostaram da receita! Obrigada!

Uma das coisas que gosto nesse blondie é o contraste do docinho da massa com o azedinho da blueberry... hmmm... lekker! :)

Abraços,

Lois Evensen said...

Wow, what a yummy looking recipe. Thanks for giving all the ingredients and directions. :)

I'm glad I happened to find your blog.

Best,
Lois

Orangesplaash said...

Looks delicious! Thanks for sharing the recipe.

Anita said...

Hi Lois ! Thanks for your comment, I am flattered !

A Touch of Dutch said...

This certainly sounds like a delicious recipe & a change of pace to the traditional treats to accompany coffee/tea. I'll give this a try over the weekend :-)

BilaCaldas said...

Que delícia e que vontade...acho que o difícil vai ser encontrar as bluebarries frescas aqui.

A Touch of Dutch said...

I shared a link to this blog entry on my blog today because I'm going to try this recipe over the weekend! Thanks again for sharing. I wish you a great Pinksteren weekend :-)

Anita said...

Bia: faz sem as frutinhas que fica bom tambem.

~ Lopa said...

Ohh yes this is what you had prepared for your in laws if i am not wrong !

Printing it... will give it a try...may be over the weekend :)

A Touch of Dutch said...

Update: I made them & they were delicious! A hit! I'll certainly be making them again :-)

Anita said...

Lopa: yes, give it a go.
Isabella: happy to hear that !